O Unionu

Kino Mali Union

Leta 1980 je bila stranska dvorana Celjskega doma preurejena v dvorano Mali Union, kjer so predvajali filme višje kakovosti, ki niso bili namenjeni množicam. Ta mala dvorana je imela 75 sedežev, medtem ko je imela velika dvorana kina Union 510 sedežev. Po osamosvojitvi je bilo uradno ime spet spremenjeno v Celjski dom. Leta 1991 je bila stavba po načrtih arhitekta Janka Hartmana celovito prenovljena. Leta 2002 je celjske kinematografe odkupilo podjetje Tuš, ki je kino Union oktobra zaprlo. (iz raziskovalne naloge Urha Ferleža Zgodba o celjskem kinu)

 

Društvo za ustvarjalnost Filter, ki je med leti 2004 in 2022 upravljajo Mestni kino Metropol, je v letu 2018 želelo obuditi malo unionsko dvorano, zato so v njej občasno predvajali filme, leta 2022 pa so tja v celoti preselili art kino program.

 

Mestni kino Metropol

7. julija 2004 je Društvo za ustvarjalnost Filter prevzelo v upravljanje do takrat zaprti Mestni kino Metropol. Smo član Art kino mreže Slovenije ter člani društva izbranih evropskih art kinematografov Europa cinemas ter mednarodnega združenja art kinematografov C.I.C.A.E.. Sodelovali smo tudi v projektih drugih držav, v prvi vrsti s Francoskim inštitutom, British Councilom, Goethejevim inštitutom, Nizozemsko ambasado, Japonsko ambasado, Egiptovsko ambasado, redno sodelujemo z Evropskim parlamentom in mnogimi drugimi društvi, javnimi zavodi in posamezniki.

 

Vesela sem, da ima Celje poleg velikih brezosebnih kino in shopping centrov, tudi kino z dušo. Metropol skrbi za drugačno programsko shemo, zanima jih kvaliteta in to je potrebno vzdrževati in negovati.
Katarina Čas

 

V Mestnem kinu Metropol, se trudimo za kontinuirano predvajanje kakovostnih filmov v edinem kinu v strogem centru Celja. Primarni cilj je predvajanje evropskih filmov, filmov tretjega sveta, ki niso nastali v veliki studijski produkciji in ki so bili uvrščeni v selekcijo najmanj dveh mednarodnih festivalov, ter neodvisnih, avtorskih in nacionalnih filmov.

 

Mestni kino Metropol je zelo pomembna filmska postaja, ki bogati celjsko kulturno okolje. Sam sem mnenja, da je prihodnost kino prikazovanja v takšnih kinih kot je Metropol, ki z dodatnim programom ponudijo še tisto več in pripomorejo k filmskem izobraževanju vseh generacij.
Matevž Luzar

 

V mesecu decembru 2004 smo prvič sodelovali z ljubljanskim Festivalom gejevskega in lezbičnega filma ter predvajali nekaj filmov iz njihovega izbora. To je bilo prvič v njegovi zgodovini, da se je festival odvijal še v katerem drugem mestu razen v Ljubljani. V letu 2013 prvič gostimo Mednarodni festival gorniškega filma. V Metropolu sicer redno gostuje še LIFFe, občasno pa Rotterdamski filmski festival IFFR, pofestivalsko pa obeležimo FEMF in Animateko.

 

Ko sem bil še srednješolec v Novem mestu, se je zaprl edini mestni kino in Planet Tuš se je šele gradil (pa saj ne, da je to nam bolj zahtevnim filmoljubom kaj bistvenega prineslo). Bilo je vmesno obdobje, ko nisem mogel v kinodvorani videti niti enega filma. Občasno je legendarni Jani, ko je bil Kino dom Kulture že v zadnjih izdihljajih, predvajal filmske klasike, kmalu pa je zaradi slabega obiska tudi s tem prenehal. Filmska kultura v Novem mestu tako praktično ni obstajala in če sem iskren, tudi trenutno ne obstaja. Ljubljančani se ne zavedajo, kaj je imeti Kinoteko, Kinodvor in Komuno na dosegu roke. Ne vedo kako je, ko ti je kot mulcu največja strast v življenju onemogočena. Lokalni art kinematografi so bistvene valilnice filmske kreativnosti. Tu se rojevajo zanimivi avtorji, ki požirajo še kaj drugega kot popkorn filme. Tu se rojeva prihodnost nacionalne kinematografije. In zlorabljanje lokalne scene je tudi košček v mozaiku katastrofalnega stanja slovenskega filma. Zato lahko obstoj Mestnega kina Metropol v Celju (kjer sem imel tudi sam s svojimi filmi krasne izkušnje) le in samo podprem. 
Nejc Gazvoda

 

Posebno spodbudo nam je v letu 2011 dal bronasti grb Mestne ob?ine Celje. Grb je najvišje možno priznanje za dosežke ter uspehe na kateremkoli področju delovanja in ustvarjanja, ki imajo izjemen pomen za razvoj, ugled in promocijo mesta. Da dobro delamo z mladimi je tudi pismo podpore predloga za bronasti grb treh srednjih šol (Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Poslovno-komercialna šola Celje, Gimnazija Celje - Center). Grb občina podeli sredi aprila in nam pomeni veliko priznanje za preteklo delo ter hkrati nalaga ogromno odgovornost za naprej.

 

Decembra 2012 sem gostoval v Mestnem kinu Metropol v Celju z mojim zadnjim filmom Divji. Organizacija in projekcija sta bili izvedeni vrhunsko. Po dolgem času kino z vizijo, ljudje ki delajo v kinu, pa so po mojem mnenju totalni cinefili. Popolnoma podpiram vsa njihova prizadevanja. 
Jure Breceljnik

 

 

Pomembnejši dogodki v Mestnem kinu Metropol:

 • gostimo Mednarodni festival gorniškega filma (od 2013 dalje)
 • organiziramo Festival kratkega dijaškega filma DiFi fest (10 edicij)
 • gostimo Festival gejevskega in lezbičnega filma (od 2004 do 2012)
 • Filmski teden Evrope
 • Teden filmov Akire Kurosawe (v sodelovanju z japonsko ambasado, 2011)
 • Teden egiptovskega filma (v sodelovanju z egiptovsko ambasado, 2010)
 • Teden nemega filma (v sodelovanju s Slovensko Kinoteko, 2012)
 • Teden slovenskega filma (2015)
 • video festival Električne podgane sanjajo video sanje
 • pogovori ob filmskih premierah
 • številni koncerti za glasbene sladokusce
 • Teden družinskega filma TDF (od 2018)